Hivatalosan is Neumann János nevét viseli az egykori Pallasz Athéné Egyetem

2017. augusztus 1.

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítása szerint a korábbi Pallasz Athéné Egyetem augusztus 1-jétől a Neumann János Egyetem megnevezéssel folytatja tovább működését. Ebből az alkalomból leleplezték az Izsáki úti épület előtt álló táblát, amely a régi arculattal, de már az új névvel várja az érdeklődőket.

A törvénymódosítás előzménye a szenátus javaslattétele volt ez év májusában, egy közel egy éves – névváltoztatásról szóló – egyeztetés eredményeként. A cél tehát a régi név megváltoztatása, és ezzel együtt egy új név keresése volt.

 

Több javaslat született, ezeket a szenátus véleményezte, rangsorolta, és az erről szóló véleményét megküldte a fenntartónak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Ezt követően a minisztérium a parlament döntésével elfogadta a kezdeményezést, hogy az intézmény a továbbiakban Neumann János Egyetemként működjön tovább.

Miért Neumann János?

– Azt gondoltuk, hogy az egyetem tudományos és képzési területei – a műszaki-informatikai, a gazdaságtudományi, az agrár, valamint a pedagógusképzés – minden tekintetben kapcsolhatóak Neumann János kutatási örökségéhez, a világhírű tudós szellemiségéhez. A mi számunkra elsősorban megtiszteltetés, hogy az ő nevét viselhetjük, másrészt pedig ez egy feladat is a jelenre, jövőre nézve. Hogy ápoljuk, és ezzel együtt felelősségteljesen képviseljük Neumann János nevét, eszmeiségét, szellemiségét – emelte ki dr. Ailer Piroska, az intézmény rektora.

Megkeresték Neumann János családját. A tudós lánya, az Egyesült Államokban élő közgazdász professzor a szenátus jóváhagyást kérő levelére válaszolva azt írta:

„Biztos vagyok abban, hogy édesapám nagyon büszke és boldog lenne, hogyha tudná, hogy az ő nevét viselheti ez az intézmény.”

– Az új név mögött egy új egyetem is meghúzódik. Nem csak filozófiájában, hanem struktúrájában, szolgáltatásaiban is szeretnénk egy magasabb színvonalat képviselni a jövőben. Az egyetemünk az első alkalmazott tudományok egyeteme volt a tavalyi integrációt követően, ezért mondhatjuk azt is, hogy egyetemünk a jövő egyeteme. Kiemelt feladatnak tartom, hogy a továbbtanulás előtt álló középiskolások és az ő szüleik értesüljenek minden változásról, ami intézményünket érinti – ezt már Finta Zita, a Neumann János Egyetem kancellárja mondta, aki kitért arra is, hogy az egyetem arculati elemei megmaradnak, csak a név változott meg. – Az arculat egységesítésével, az online felületek frissítésével és fejlesztésével erősíteni kívánjuk az intézményi identitást. Cél a Neumann János Egyetem újrapozícionálása – hangsúlyozta a kancellár.

Finta Zita ezt követően beszélt az épülő campusról is, melynek oktatási egysége várhatóan 2018 szeptemberében készül el. Jelenleg az alapozási munkálatok folynak, augusztus végére már láthatóak lesznek az építmény függőleges falai is. Október végére, november elejére pedig eléri a látványos állapotát: ekkor éri el ugyanis a négyszintes építmény a szerkezetkész állapotot. Az első ütem megvalósulása után a komplexum további négy épülettel egészül ki.

Ez a komplexum fog majd helyet adni az egyetem gazdaságtudományi karának, amelyre – a tervek szerint – 2018 februárjától már jelentkezni is lehet.

A felvételik első körén már túl van az egyetem, a többi felsőoktatási intézménnyel együtt – jelenleg (július 28-tól augusztus 7-ig) a pótfelvételi eljárás zajlik azok számára, akik nem nyertek felvételt a normál felvételi eljárásban, egyetlen megjelölt képzésükre sem.

A pótfelvételi eljárásban minden szakot meghirdetnek, amely meg volt hirdetve a normál eljárásban is, azonban ezekre a pótfelvételi során csak önköltséges finanszírozási formában lehet jelentkezni.

Forrás: hiros.hu

A teljes cikk itt olvasható: http://hiros.hu/oktatas/kultura/matol-hivatalosan-is-neumann-janos-nevet-viseli-az-egykori-pallasz-athene-egyetem