Tanévnyitó: a versenyképesség erősítésére törekszik idén az egyetem

2017. szeptember 4.

Lezajlott a Neumann János Egyetem – ezen a néven – első tanévnyitó ünnepsége. A 2017/2018-as tanévére összesen 1165 hallgató nyert felvételt, ebből a kecskeméti karokon 919 nappali és levelező tagozatos elsőéves kezdi meg a tanévet.

A város, a megye és az egyetem partnereinek prominens képviselői, valamint több száz hallgató részvételével tartotta meg az egyetem vezetése az idei tanév ünnepi szenátusi ülését a GAMF kar területén található hatalmas tornateremben.

A kecskeméti karokra erre a tanévre közel ezren nyertek felvételt: a GAMF Műszaki és Informatikai Karra 658-an, a Kertészeti és Vidékfejlesztési Karra 108-an, a Pedagógusképző Karra 153-en.

A Kecskeméti Főiskola a Szolnoki Főiskolával egyesülve 2016-ban nyerte el az egyetemi rangot – Pallasz Athéné néven –, majd idén augusztus elsejétől Neumann János Egyetem néven folytatja munkáját.

Dr. Ailer Piroska, az egyetem rektora ünnepi beszédében kiemelte: – Egyetemünk az elmúlt évtizedek értékeit, és felsőoktatási hagyományait megőrizve, de megújulás jegyében új névvel várja a felsőoktatásban most bekövetkező 2017-2018-as tanévet.

Hozzátette, a névváltoztatás tudatos döntés volt, hiszen a névadó Neumann János a világ egyik legismertebb magyar származású tudósa, akinek pályája és életműve az egész emberiség számára példaértékű lehet.

Az új tanév új kihívásaival kapcsolatban a rektor hangsúlyozta, az idei évben versenyképességük fejlesztését tűzték ki célul, hogy a hazai és nemzetközi oktatási térben mind határozottabban jelenhessenek meg.

– Annak érdekében fejlesztjük képzéseinket és a felsőoktatásunk infrastrukturális feltételeit – mondta –, hogy a jövő generációkat még nagyobb számban, 21. századi oktatási környezetben fogadhassuk. Célunk, hogy hallgatóink magas szintű ismertekkel, sokrétűen hasznosítható képességekkel, minőségi tudással felvértezve tudjanak majd minél sikeresebben elhelyezkedni a munka világában.

Ezután Horváth Dóra, a Pedagógus Kar hallgatója elmondta az első évesek fogadalomtételét, majd egyesével hallgatóvá fogadták az első évfolyamra felvetteket.

A tanévnyitó ünnepségen dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester is köszöntötte az elsőéveseket, hasznos tanácsokkal szolgálva az ifjú felnőtteknek:

“Az egyetemen megszerezhető tudás még nem garancia a sikeres szakmai karrierre, de fontos feltétele. Kell hozzá más is: nyitott személyiség, nyitottság az újra – akár szakmán belül, akár azon kívül. Ezeket a készségeket most lehet megszerezni. Tanuljanak amennyit csak tudnak, de mellette a megismerés más forrásait is használják ki… ” – javasolta beszédében az alpolgármester.

 

A köszöntőt követően Nemzeti felsőoktatási ösztöndíjakat, az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjait és Díszdiplomákat adtak át az arra érdemeseknek.

Nemzeti felsőoktatási ösztöndíj:

Kiemelkedő tanulmányi eredményükért, szakmai területükön végzett kimagasló munkájukért a 2017/2018-as tanévre Nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat kapott számos hallgató. A Neumann János Egyetemről a következő hallgatók részesülnek az ösztöndíjban:

A GAMF Műszaki és Informatikai Karon:

Benkő Emese gépészmérnök szakos hallgató

Boros Máté mérnökinformatikus szakos hallgató

Bors Ádám mérnökinformatikus szakos hallgató

Csák Zoltán Máté gépészmérnök szakos hallgató

Hajnal Gábor gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató

Jakubovics Péter járműmérnök szakos hallgató

Kulcsár László Attila gépészmérnök szakos hallgató

Lendvai Nikolett műszaki menedzser szakos hallgató

Pintér Vanda Vivien műszaki menedzser szakos hallgató

A Kertészeti és Vidékfejlesztési Karon:

Fodor Tünde Éva kertészmérnök szakos hallgató

Váradi Vanda gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakos hallgató

A Pedagógusképző Karon:

Jenei Adrienne Éva óvodapedagógus szakos hallgató

Miklósovics Lilla óvodapedagógus szakos hallgató

 

ÚNKP-díjazottak

A 2017/2018. tanévben az Új Nemzeti Kiválóság Program pályázat ösztöndíjában részesülhetett az egyetem 20 hallgatója.

A pályázatot az alábbi hallgatók nyerték el a GAMF Műszaki és Informatikai Karról:

Boros Máté

Bors Ádám

Benkő Emese

Kürtösi Róbert Mihály

Hajnal Gábor

Jakubovics Péter

Sipos Boglárka

A Kertészeti és Vidékfejlesztési Karról az alábbi hallgatóink részesülnek díjazásban:

Károly László

Monostori Dorottya

A Pedagógusképző Karunkon a következő hallgatók a nyertes pályázók:

Hajdú Anett

Marozsi Myrtill Noella

Kasza Blanka

Kecskés Dóra

Balogh András

Heil Adrienn

 

Díszdiplomák átadása

A Neumann János Egyetem rektora Díszdiplomát adományoz a Pedagógusképző Kar jogelőd intézményeiben 50, 60 és 70 éve végzett hallgatóknak.

Az arany-, a gyémánt- és a rubin diplomák kivételesen hosszú, kemény körülmények között megélt sorsokat és munkát jeleznek. Tulajdonosaik azoknak a nemzedékeknek a képviselői, amelyek a történelemformáló évtizedekben hazánk sorskérdései iránt mindig példamutató felelősséget vállaltak. A helytállás és a hűség egyik példája ezekben az időkben is a pedagógusok voltak.

Aranydiplomát vett át:

Becze Józsefné óvónő

Dányi Imréné óvónő

Kónya Lászlóné óvónő

Német Ferencné óvónő

Pál Jánosné óvónő

Tóth Ferencné óvónő

Tóth Józsefné óvónő

Gyémántdiplomát vett át:

Győrfi Pál tanító

Rubin diplomát vett át:

Walentin Józsefné tanító

 

A teljes cikk itt olvasható: http://hiros.hu/oktatas/kultura/tanevnyito:-a-versenykepesseg-erositesere-torekszik-iden-az-egyetem