Kecskemét CAMPUS kivitelezés második üteme

2021. január 29.

A Neumann János Egyetemért Alapítvány Kuratóriuma és Felügyelő Bizottsága a mai ülésén biztosította a szükséges forrást a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. CAMPUS II. ütemének kivitelezéséhez, így az ajánlati dokumentáció véglegesítése után a napokban elindul az Európai Uniós Nyílt Közbeszerzési eljárás.

 

 

 

 

A kecskeméti CAMPUS beruházás célja, hogy Kecskemét „Nyugati Kapu” fejlesztési övezetében egy korszerű szellemi és infrastrukturális központot, és a Neumann János Egyetem hallgatóinak egy a huszonegyedik századi követelményeknek megfelelő, a kényelmes lakhatáson felüli közösségi élményt is nyújtó kollégiumot hozzon létre. A CAMPUS épületegyüttes rendeltetése, hogy a XXI. századi technológiai megoldások mellett a szolgáltató ipar szereplői is megtalálhassák helyüket a régió felsőoktatási intézményében. A beruházás eredményeként egy olyan helyszín, tudásközpont és közösségi tér alakul ki, ahol Kecskemét Megyei Jogú Város és térségének gazdasági szereplői, a Neumann János Egyetem és a szolgáltatóipar egymással együttműködve, a közös gazdasági célokat támogatva kutatási és fejlesztési projektekben működnek közre.

A Neumann János Egyetemért Alapítvány Kuratóriuma és Felügyelő Bizottsága a mai ülésén biztosította a szükséges forrást a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. CAMPUS II. ütemének kivitelezéséhez, így az ajánlati dokumentáció véglegesítése után a napokban elindul az Európai Uniós Nyílt Közbeszerzési eljárás

A már üzembe helyezett Oktatási Épület mellett a beruházás második ütemében az Adminisztrációs épület, a Kollégiumi épületek és egy az Izsáki utat átívelő gyalogos Híd és egy közösségi és szabadidős tér megvalósítását tervezik.

Az Adminisztrációs épület összesen 5.280 m2 hasznos területtel rendelkező kétszintes épület, amely az Izsáki úttal párhuzamosan, az Oktatási Épület szomszédságában kap helyet. Az új ingatlan 1.500 m2 iroda kapacitással fog rendelkezni, amely a Neumann János Egyetem központi egységeinek, a szolgáltató ipar vállalatainak, a tudásközpontoknak és a tulajdonos, fenntartó Neumann János Egyetemért Alapítványnak is a székhelye lesz.

A két elemből álló Kollégiumi épületegyüttes már az egyetemvárosi funkciót szolgálja azáltal, hogy 600 férőhelyet biztosít az egyetem hallgatói számára. Itt összesen 292 darab 2X2 ágyas, közös fürdőszobás, illetve kétágyas önálló fürdőszobával felszerelt szobákat alakítanak ki. Ebben az épületben egy melegkonyhás étterem („menza”) is helyet kap, ahol egyszerre 600 főt tudnak kiszolgálni. Kiemelten fontos, hogy a kollégiumi épület is hasznosítható legyen piaci szempontból, ezért ebben az épületegyüttesben is lesznek bérbe adható helyiségek összesen 540 m2 területen. A Kollégium szomszédságában, a CAMPUS komplexum központjában kialakuló közösségi tér mind a hallgatók, mind pedig a város lakói számára nyújt kiváló teret a találkozásokra, a kikapcsolódásra és a koncertekre.

Az Izsáki út feletti Híd a CAMPUS projekt egyik fontos téreleme, amely a tervek megismerése óta a városlakó közönség részéről a legnagyobb érdeklődést váltotta ki. Az Izsáki út fejlesztésével és négysávos bővítésével párhuzamosan a Híd megoldja majd a két oldal közötti biztonságos átjutást és a segít a forgalomszabályozásban, a dugók csökkentésében. A második ütemben megvalósuló elem a tervek szerint a GAMF-épület második emeletéből csatlakozik egy emelt szintű felső közlekedőbe, és így folytatódik az Oktatási és az Adminisztrációs épületeket összekötő szakaszig bezárólag.

A CAMPUS beruházás második ütemének 600 fős Kollégium fejlesztése lehetőséget ad a Neumann János Egyetem jelenlegi homokbányai kollégiumának átalakítására. A Neumann János Egyetem tulajdonában levő homokbányai ingatlanok fejlesztésével pedig csatlakozhatunk a homokbányai Zöld Város koncepcióhoz.

Kép forrása: keol.hu