A kecskeméti egyetem jövője volt a téma a klaszterek találkozóján

2017. június 28.

A Kecskeméten és a régióban működő klaszterek még szorosabb együttműködésének lehetőségeiről rendeztek ma találkozót a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. A rendezvényen szó esett a kecskeméti egyetem jövőjéről is és arról, hogy az intézmény hogyan fog megfelelni a Z-generáció kihívásainak.

A klaszter olyan cégek gazdasági hálózata, amelyek ugyanabban az ágazatban dolgoznak, illetve azonos ágazatokat fognak össze. Hazánkban és itt Kecskeméten is több nagy csoport működik évek óta eredményesen. Most úgy tűnik beköszönthet egy új korszak az életükben. A klasztereken belül ugyanis újabb klaszterek jöhetnek létre a hatékonyabb működés érdekében.

„A globális gazdaságban van egy nagyon éles verseny. Régen az volt, hogy a nagyhal megeszi a kishalat. Ma ez nem biztos, hogy így van. Mert ha sok kicsi halé összeáll egy nagyhal formába és ők kapják be az előttük úszó nagyobb halat.” – mondta Gaál József a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

 

Szintén a jövő feladatairól beszélt a rendezvényen a KEDO Zrt. vezetője. Szemerey Szabolcs többek között azt mondta, hogy a Z-generáció nagyon komoly kihívások elé állítja az egyetemet, például a tananyag és annak átadása tekintetében is:

„Ők már új igényeket támasztanak a tudás megszerzése tekintetében. Mind az informatikai alap, elfelejtik a könyveket, nem használnak könyveket. Ennek megfelelően át kell alakítanunk a tananyagstruktúrát, a tananyagok kialakítását.  A másik kihívás ezzel kapcsolatban, hogy megfeleljünk a hatályos törvényeknek.”

A 2018 augusztusára elkészülő új kecskeméti kampusz kialakításában már megfelel az elvárásoknak, a tananyag átadása vonatkozás megfogalmazott új szemlélet bevezetése azonban hosszabb időt vesz majd igénybe.

Forrás: hiros.hu

A teljes cikk itt olvasható: http://hiros.hu/kecskemet/hirek/a-kecskemeti-egyetem-jovoje-volt-a-tema-a-klaszterek-talalkozojan